
فناوری بلاکچین در سال 2008 هم زمان با پیدایش بیت کوین ظهور کرد، درصورتی که پایگاه داده سالها قبل از بلاکچین مورد استفاده قرار می گرفت. اما امروزه افراد بسیاری تفاوت های فناوری بلاکچین و پایگاه داده سنتی را نمی دانند. در این مقاله به شرح ویژگی ها و تفاوت های بلاکچین و پایگاه داده می پردازیم.
پایگاه داده بلاکچین چیست؟
پایگاههای داده بلاک چینی از چندین نود یا کامپیوتر تشکیل شدهاند. نودهای شبکه کامپیوترهایی هستند که در مدیریت پایگاه داده بلاک چین مشارکت میکنند: تمام نودها، دادههای جدید را بررسی کرده و میتوانند این دادهها را وارد پایگاه داده مبتنی بر بلاک چین کنند. برای اینکه داده جدیدی به بلاک چین اضافه شود، اکثریت نودها باید به اتفاقنظر برسند. این سازوکار اجماع، تضمینکننده امنیت شبکه است و دستکاری دادهها را دشوار میکند. در بلاک چین بیت کوین، اجماع و توافق آرا با استفاده از روش اثبات کار یا همان استخراج به دست میآید. این روش شامل حلکردن معماهای پیچیده هشینگ میشود که در ضمن این فرایند، دادهها بهصورت رمزنگاریشده به یکدیگر متصل شده و تغییر یا حذف آنها عملاً غیرممکن میشود. همچنین برخی دیگر از بلاک چینها، همچون اتریوم از روش اثبات سهام بهعنوان مکانیسم اجماع خود استفاده میکنند.
پایگاه داده سنتی چیست؟
پایگاههای داده سنتی از معماری شبکه کلاینت-سِرور استفاده میکنند. در این معماری، کاربر در صورت کسب مجوز میتواند دادههایی را که در یک سرور متمرکز ذخیره شدهاند تغییر داده و اصلاح کند. در این بین، کنترل پایگاه داده در دست مرجعی تعیینشده باقی میماند که هویت و اعتبار مشتری را نیز پیش از دسترسی به پایگاه داده راستیآزمایی میکند. این مرجعِ تعیینشده، وظیفه مدیریت پایگاه داده را بر عهده دارد. بنابراین، درصورتیکه امنیت مرجع به خطر بیفتد، احتمال تغییر یا حتی حذف دادهها وجود خواهد داشت.
اصلی ترین تفاوت بلاکچین و پایگاه داده سنتی
کنترل غیرمتمرکز، خطرها و آسیبهای مربوط به کنترل متمرکز را برطرف میکند. هر فردی که به یک پایگاه داده متمرکز دسترسی کافی داشته باشد، میتواند دادههای موجود در آن را خدشهدار کند یا بهطور کامل آنها را از بین ببرد. بنابراین، کاربران پایگاه داده متمرکز باید به زیرساختهای امنیتی مدیریت و حاکمیت پایگاه داده کاملاً اعتماد داشته باشند. فناوری بلاک چین بهمنظور رفع این مشکل، با استفاده از ذخیرهسازی غیرمتمرکز داده، امنیت را در ساختار خود نهادینه کرده است.با این همه، فناوری بلاک چین برای ثبت انواع خاصی از داده و پایگاه داده سنتی برای انواع دیگری از دادهها مناسب هستند. هر سازمانی، پیش از انتخاب پایگاه داده موردنظر خود، باید کاملاً از نیازها و انتظارات خود آگاه باشد و هدف مطلوب خود را با توجه به نقاط ضعف و قوت هر کدام از انواع پایگاه داده ارزیابی کند.